ajax loader container

Stare de urgenta: Pericol radioactiv dupa seismul din Japonia VEZI VIDEO 

WIND MEASUREMENTS

 • 03 2011 12
  Reactoarele de la doua centrale nucleare japoneze nu mai pot raci substantele radioactive, iar nivelul radiatiilor este de peste o mie de ori peste limita normala in camera de control a unuia dintre reactoare, in urma seismului care a afectat tara, potrivit CNN.

  De asemenea, la una dintre centrale a fost descoperita o mica scurgere in urma seismului care a afectat tara.

  Autoritatile au declarat stare de urgenta pentru cinci reactoare nucleare in aceasta dimineata.

  Scurgerea de material atomic a fost descoperita la unul dintre cele cinci reactoare ale centralei Fukushima Daiichi, aflata la 260 kilometri de Tokyo, a declarat Kazuo Kodama, purtator de cuvant al agentiei de reglementare in domeniul energiei nucleare din Japonia.

  Atat aici, cat si la o alta centrala nucleara, Fukushima Daini, au aparut probleme de racire a materialului radioactiv. La Daini, sistemul de racire nu mai functioneaza la trei din cele patru reactoare.

  Temperaturile apei de racire din reactoarele centralei Daini au ajuns la peste 100 de grade Celsius, ceea ce creste riscul topirii unor materiale.

  Autoritatile au cerut in mod repetat localnicilor de pe o raza de 3 kilometri fata de centrala sa evacueze preventiv zona. Ulterior, raza de pe care au fost evacuati localnicii a crescut la 10 kilometri, dupa ce autoritatile au descoperit ca nivelul radiatiilor este de peste 8 ori mai mare decat cel normal in afara centralei si de o mie de ori mai mare decat limita in interiorul acesteia. Pana acum au fost evacuate 51.000 de persoane.

  Oficialii au declarat ca, si in cazul in care temperaturile inalte vor duce la topirea unor materiale, acest lucru nu va afecta populatia aflata pe o raza mai mare de zece kilometri de centrala.

  Cea mai grava situatie se inregistreaza la Daiichi, unde presiunea s-a dublat fata de nivelul normal.

   Alina Popescu

  Sursa: green-report.ro