ajax loader container

Romania poate aloca gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2019 

WIND MEASUREMENTS

 • 03 2011 30
  Romania si alte noua state membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea aloca gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in perioada 2013-2019, in loc sa le vanda, informeaza Comisia Europeana (CE).

  Cele 10 state membre care pot opta pentru alocarea gratuita a certificatelor sunt Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta si Polonia, potrivit unui comunicat al CE.
  Tarile care aleg sa distribuie gratuit certificate trebuie sa transmita executivului european o cerere pana la 30 septembrie. Comisia va evalua in termen de sase luni cererile primite si le poate respinge partial sau in intregime.

  Statele vizate de derogare pot decide sa recurga la acordarea gratuita de certificate pentru un interval mai scurt in perioada 2013-2019. Alocarile gratuite nu trebuie sa depaseasca 70% din totalul certificatelor primite in 2013, urmand sa scada anual si sa ajunga in 2020 la zero. Potrivit regulilor stabilite de Comisie, sunt eligibile centralele electrice operationale la 31 decembrie 2008, sau pentru care procesul de investitie a fost inceput pana la aceasta data.

  Intrucat o cerere pentru acordarea gratuita reprezinta o abatere de la regula potrivit careia, incepand din 2013, sectorul energetic trebuie sa cumpere toate certificatele, Comisia trebuie sa se asigure ca derogarile nu submineaza obiectivele generale ale directivei si nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cele privind piata interna.

  Certificatele alocate gratuit producatorilor de energie electrica vor fi deduse din totalul pe care un stat membru il primeste pentru a fi scoase la licitatie. Alocarea gratuita va reduce, astfel, veniturile din licitatii ale statelor care iau aceasta masura.
   

  Sursa: green-report.ro