ajax loader container

Nunta regala din Marea Britanie va genera de 10 ori mai multe gaze de sera decat Palatul Buckingham intr-un an

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 27
  Nunta regala va genera de 10 ori mai multe gaze de sera decat Palatul Buckingham intr-un singur an, potrivit analizelor preliminarii a amprentei de carbon de la nunta prințului William cu Kate Middleton.

  Evenimentul international va genera 6.765 tone de echivalenti CO2, adica de 12 ori mai mult decat emisiile anuale ale palatului din Londra si de 1.230 ori mai mult decat emisiile anuale aferente unei gospodarii britanice obisnuite.

  Cea mai mare parte a cantitatii de carbon va fi generata de invitatii care vin din afara tarii, cum ar fi David si Victoria Beckham - care vor veni cu avionul de la Los Angeles - si toate „capetele regale“ straine, precum si de celelalte mijloace de transport folosite de miile de invitati, care vor merge la Londra pentru a vedea nunta cuplului regal.

  Activitatile din ziua nuntii vor genera peste 2.000 tone CO2

  Nunta va avea o amprenta de carbon substantiala, generata si de mancare, bautura si folosirea energiei, in ciuda eforturilor Printului de Wales de a o face cat mai „verde“ – mancare locala si de sezon, flori de sezon si inchiderea luminilor.

  Totalul gazelor de sera a fost calculat prin intermediul Sistemului Certificat de Masurare si Reducere a Emisiilor (Certified Emissions Measurement And Reduction Scheme – CEMARS), catalogat de catre Agentia de Mediu britanica drept echivalentul unei analize realizate de Carbon Trust Standard – societate creata de guvernul britanic care ajuta companiile si organizatiile de stat sa isi reduca emisiile de dioxid de carbon in atmosfera.

  Activitatile care vor avea loc in ziua nuntii ar putea genera 2.808 tone de echivalenti CO2, potrivit The Telegraph. Majoritatea acestei cantitati vine de la cei 1.900 de invitati, un sfert dintre acestia venind de peste granite. Mai putin de 13 tone vor fi generate de rezervari, folosirea energiei, depozitarea deseurilor si serviciul de catering pentru receptia de pranz si cina de seara de la Palatul Buckingham. Alte 3.957 tone de dioxid de carbon vor fi generate de cei 400.000 de oameni care vor lua metroul si alti 200.000 care vor merge cu trenul pentru a vedea evenimentul in centrul Londrei.

  Analistii de la compania Achilles Information Limited, care au licenta de a folosi CEMARS in Marea Britanie, nu au calculat care va fi amprenta de carbon a ceremoniei in sine. De asemenea, nu au luat in calcul milioanele de tone de stegulete, confetti sau zborurile pentru media internationala.

  Ce face cuplul regal pentru limitarea amprentei de carbon

  Totusi, cuplul regal a luat cateva mici decizii pentru limitarea amprentei de carbon. Cum ar fi inelul lui Kate, care ar fi facut din aur galez, in loc de minerale provenind din mine exploatatoare. Ar putea, de asemenea, sa isi aleaga o rochie confectionata din matase vegetala si bumbac organic.
  Totusi, Printul William a optat pentru o luna de miere in Iordania, in loc de una in tara, iar cererea in casatorie s-a intamplat in timpul unui sejur de durata in Kenya.

  In plus, cuplul a refuzat trimiterea de invitatii virtuale si impachetarea cadourilor in panza reutilizabila. Ar fi putut macar sa insiste ca aparatele casnice facute cadou sa aiba un consum redus.

  Desi cuplul regal se va casatori intr-un loc aflat langa multe statii de metrou, nu i-au rugat pe invitati sa vina la ceremonie cu transportul in comun.
  Cel mai sanatos mijloc de locomotie pentru cuplu regal, de la Catedrala Westminster la Palatul Buckingham, este caruta trasa de cal, pentru ca nu exista nici un fel emisii, in comparatie cu 1.7 kg de CO2, emis de un Rolls-Royce Phantom, sau chiar 0.9 kg CO2, emis de o masina obisnuita.

  Printul Charles vrea o nunta cat mai „verde“

  Printul Charles, care are un cuvant greu de spus in privinta aranjamentelor de nunta, s-a asigurat ca tartinele sunt furnizate local, iar o parte din vin este englezesc. In meniu, ar mai putea fi sparanghel din Valea Evesham si somon scotian.
  Este foarte probabil ca florile sa fie de sezon, ceea ce inseamna ca aranjamentele florale vor avea liliac, lalele, clopotei si chiar cativa trandafiri care au inflorit mai devreme.

  Toate documentele vor fi printate pe hartie reciclata si lemn dintr-o sursa sursa sustenabila va fi folosit la construirea standurilor destinate jurnalistilor.

  In plus, cuplul regal i-a rugat pe invitati sa planteze copaci si sa faca donatii pentru ONG-uri, cum ar fi Institutul Earthwatch ( n.r. – organizatie non-profit internationala care isi propune conservarea diversitatii si integritatii vietii pe Pamant in beneficiul generatiei actuale si viitoare).

  Palatul St. James, resedinta londoneza a Printesei Alexandra de Ogilvy, verisoara Reginei Mama, a insistat ca folosirea energiei sa fie cat mai mai mult redusa prin utilizarea de resurse regenerabile si stingerea luminilor la Palatul Buckingham la 12:30 a.m., desi acest lucru a declansat iritare in randul emitatorilor straini pentru ca va fi ora de maxima audienta in multe alte parti de pe glob.

  Clarence House si Palatul St. James, unde locuiesc cei din staff-urile Printului Charles si fiilor sai - printii William si Harry, au grija in fiecare an sa isi reduca amprenta de carbon.

  Clarence House si Palatul St. James se straduiesc intotdeauna sa isi reduca emisiile de carbon si sa organizeze fiecare eveniment intr-un mod cat mai prietenos cu mediul inconjurator“, a declarat un purtator de cuvant, adaugand ca „nunta regala nu face exceptie“.

  Dar ce se poate spune despre gunoi si reciclare? Veolia a dat indicatii ca 10 autospeciale sa functioneze toata luna dinaintea nuntii, asigurandu-se ca zona din jurul Catedralei Westminster si drumul catre Palatul Buckingham sunt curate.

  In timpul evenimentului, vor fi 80 de autospeciale care vor aduna gunoiul, iar operatiunea de curatenie va fi incheiata pana in ziua urmatoare. Nu se stie deocamdata ce cantitate din gunoiul adunat va fi reciclat.

  Sursa foto: blogs.babble.com

  Bogdan Tupilat
   

  Sursa: green-report.ro