ajax loader container

Muncitorii de la Fukushima capteaza apa puternic radioactiva din instalatiile de la Fukushima 

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 10
  Muncitorii de la centrala nucleara Fukushima Daiichi au inceput astazi captarea apei puternic radioactive ce s-a scurs din instalatii, impiedicand lucrarile de necesare pentru a stabiliza criza nucleara prelungita din Japonia.

  Potrivit Kyodo News, apa toxica a fost gasita in subsolurile cladirilor in care se afla reactoarele 1-3 ale centralei, precum si in canalurile subterane conectate la acestea. 

  Transferul celor aproximativ 60.000 de tone de apa radioactiva la rezervoarele de depozitare este vitala pentru a continua eforturile de restabilire a functiilor cheie pentru racirea reactoarelor deteriorate la 11 martie, in urma cutremurului si tsunami-ului devastator.

  Apa din subsolul cladirii in care se afla reactorul 2, precum si cea din instalatiile conectate la acesta este extrem de radioactiva, considerandu-se ca provine din miezul reactorului, care este cel mai periculos din cele 3 unitati in care barele de combustibil nuclear s-au topit partial.

  ''Pe masura ce apa contaminata cu concentratie mare de substante radioactive va fi mutata, am dori sa confirmam siguranta procesului”, a declarat Hidehiko Nishiyama, un purtator de cuvant pentru Agentia de Securitate Nucleara si Industriala.

  Muncitor internat dupa ce a lucrat la reactorul 2

  Un munictor in varsta de 30 de ani a a fost dus la spital dupa ce a marturisit ca se simte rau, in jurul 11:10, dar starea lui este stabila si nu au fost descoperite urme de iradiere, potrivit reprezentantilor Tokyo Electric Power (TEPCO).

  Barbatul a purtat echipament de protectie, fiind la o radiatie de 4.84 millisievert, care este sub limita de 5 millisievert stabilit pentru activitatea de astazi. 

  Condensatorul in care trebuie mutata si stocata apa contaminata se afla in apropierea reactorului 2 si are o capacitate de 3.000 de tone de lichid.  
  Pana in prezent au fost eliminate 8.900 de tone de apa, iar TEPCO intentioneaza sa elimine astazi restul de 200 tone.

  Foto: nydailynews.com

  Raluca Petrescu

  Sursa: green-report.ro