ajax loader container

Exclusivitate: Steve Sawyer, Consiliul Global pentru Energie Eoliana – Planuri pentru era “post-petrol”

WIND MEASUREMENTS

 • 12 2010 22

  Exclusivitate BusinessLive.ro – Întrebări despre industria eoliană cu Steve Sawyer, CEO, Consiliul Global pentru Energie Eoliană (GWEC).

  • BusinessLive: GWEC a prognozat recent că producţia de energie eoliană la nivel mondial se va dubla între 2010 şi 2014. Ce parte din această creştere va veni, în viziunea dvs., din zona Orientului Mijlociu şi Africii de nord (MENA)?

  Steve Sawyer: Au venit semne încurajatoare pentru dezvoltarea energiei eoliene în regiunea MENA în ultimii ani, în special în Africa de nord, în ţări ca Maroc, Egipt, Tunisia şi de asemenea în Iran. Împreună, 230 MW au fost instalaţi în aceste patru ţări în 2009, aducând total din regiunea MENA la 828 MW la sfârşitul anului. Pentru prognoza noastră, însă, potenţialul acestei regiuni este mai incert decât al altora, şi ne aşteptăm ca pe termen mediu, piaţa de energie eoliană din MENA va continua să joace un rol relativ mic în contextul dezvoltării energiei eoliene la nivel global. Ne aşteptăm ca între 2010 şi 2014 un total de 4,2 GW de energie eoliană să fie instalaţi în toată Africa şi Orientul Mijlociu, majoritatea în nordul Africii, unde politicile naţionale sunt axate pe dezvoltarea în continuare a sectorului.

  • BusinessLive: Care sunt principalele motoare din spatele creşterii globale a cererii pentru energie eoliană?

  Steve Sawyer: Energia eoliană este adaptată perfect pentru a rezolva cele mai urgente provocări energetice şi de mediu ale vremurilor noastre. Schimbarea de climă este, desigur, un motor important al dezvoltării energiei eoliene, pe măsură ce statele lumii se străduiesc să limiteze cantitatea de dioxid de carbon emisă de industria energetică. Cu toate astea, siguranţa alimentării cu energie este un motor la fel de important în multe regiuni în jurul globului, atât pentru statele cu resurse limitate de combustibil fosil, cât şi pentru cele care înţeleg beneficiile economisirii combustibilului în favoarea abundentei resurse eoliene. Dezvoltarea energiei eoliene a fost împinsă de la spate şi de creşterea necesităţii de energie în economiile în curs de dezvoltare, pentru că fermele eoliene pot fi instalate foarte uşor şi pot începe funcţionarea imediat ce prima turbină este conectată la reţea. Reducerea poluării din sectorul energetic este de asemenea un element important, pe măsură ce smogul şi ploaia acidă cauzate de producerea energiei pe bază de cărbune sunt dăunătoare sănătăţii umane, reduc productivitatea agricolă şi distrug şosele, clădiri şi infrastructură. Nu în ultimul rând, energia eoliană poate contribui la dezvoltarea economică regională prin atragerea unor sume mari din investiţii, crearea de locuri de muncă şi mărind baza de impozitare.

  • BusinessLive: Care credeţi că sunt inovaţiile tehnologice –existente sau viitoare – care vor avea cel mai mare impact pentru succesul industriei eoliene în zona MENA în următorii 10 ani?

  Steve Sawyer: Pe măsură ce tehnologia continuă să se îmbunătăţească atât în eficienţă cât şi în fiabilitate, ele vor deveni o opţiune atractivă pentru companiile energetice care îşi planifică viitoarea ecuaţie de generare a energiei. Cu interesul pentru diversificarea sursei de energie crescând în regiune şi făcând planuri pentru era „post-petrol”, aceste îmbunătăţiri tehnologice vor continua să crească interesul pentru energie eoliană în toată regiunea MENA.

  • BusinessLive: Având în vedere creşterea importanţei tehnologiei turbinelor eoliene, cât de eficient vor funcţiona ele în variate climate – vor avea vreun impact căldura sau umiditatea?

  Steve Sawyer: Este adevărat că variabilele meteorologice trebuie luate în considerare din ce în ce mai mult când se proiectează o turbină sau se alege o turbină pentru o anume locaţie. Turbinele eoliene moderne sunt proiectate pentru funcţionarea în climate variabile, de la temperaturi foarte scăzute în Canada la regiuni fierbinţi în deşertul Egiptean, de la rezistenţa la tornade în Japonia până la furtuni de nisip în China, precum şi în căldura şi umiditatea ridicată din sudul Indiei. Multe lecţii au fost preluate în anii de exploatare a fermelor eoliene în condiţii extreme în jurul lumii, dar şi în climate umede şi furtunoase, cum ar fi Danemarca sau Marea Britanie. Turbinele Eoliene au fost adaptate să funcţioneze eficient în aproape toate tipurile de medii, dar se fac în mod continuu mici ajustări, pentru că fiecare fermă se află într-o locaţie unică, atât din punct de vedere geografic, cât şi meteorologic, iar aceste mici ajustări pot duce la creşteri semnificative în ceea ce priveşte eficienţa şi fiabilitatea.

  • BusinessLive: Sunt turbinele eoliene rezidenţiale o opţiune disponibilă, fezabilă?

  Steve Sawyer: Turbinele rezidenţiale sunt acum disponibile, iar oamenii sunt atraşi de ideea producerii propriei electricităţi, în acelaşi timp reducând poluarea cu carbon şi factura la electricitate. O largă varietate de sisteme este acum disponibilă, cu diferite mărime, costuri şi capacităţi. Pentru zone cu potenţial eolian ridicat, instalarea micilor sisteme eoliene rezidenţiale poate fi o opţiune foarte bună. De exemplu, o turbină mică spre medie cu o înălţime de 50 de metri poate furniza suficientă electricitate pentru 60 de locuinţe europene, o mică fabrică sau o fermă.

  Photo: IISD/UNDP

  Sursa: businesslive.ro