ajax loader container

Euractiv.ro: Intra in vigoare noua directiva a UE privind medicamentele pe baza de plante. Vezi care va fi regimul vitaminelor, ceaiurilor sau terapiilor alternativ

WIND MEASUREMENTS

 • 05 2011 01

  Cetatenii UE pot fi siguri ca medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE sunt sigure si eficace. Expirarea perioadei de tranzitie de 7 ani specificata in directiva din 2004 privind medicamentele pe baza de plante (2004/24/CE) inseamna ca doar medicamentele care au fost inregistrate sau autorizate pot ramane pe piata UE dupa 1 mai 2011. Mai multe Asoctiatii si ONG-uri care promoveaza alimentatia "naturista" si medicina homeopata critica puternic noua Directiva despre care spun ca-si propune sa scoata de la libera comercializare toate produsele naturale si fara efecte nocive. Numai testele de laborator necesare omologarii, dupa cum declara acestia, costa cam 100.000 de euro per ingredient.
  Directiva privind medicamentele pe baza de plante introduce o procedura de inregistrare mai simpla decat pentru alte medicamente, tinand cont de indelungata utilizare a medicamentelor traditionale pe baza de plante. In acelasi timp, directiva contine garantiile necesare cu privire la calitatea, siguranta si eficacitatea lor.
  Directiva privind medicamentele pe baza de plante:
  * nu interzice medicamentele traditionale pe piata UE. Dimpotriva, ea introduce o procedura de inregistrare mai usoara, mai simpla si mai putin costisitoare decat pentru alte medicamente. In plus, ea a acordat producatorilor de medicamente traditionale pe baza de plante o perioada de tranzitie exceptional de lunga, de 7 ani, pentru a-si inregistra produsele.
  * nu interzice vitaminele, suplimentele pe baza de minerale si ceaiurile din plante.
  * nu interzice terapiile alternative si terapeutii care le practica, homeopatia, plantele medicinale sau cartile despre acestea.

  John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sanatatea si consumatorii, a afirmat: „Am ajuns acum la capatul unei lungi perioade de tranzitie care a acordat producatorilor si importatorilor de medicamente traditionale pe baza de plante timpul necesar pentru a demonstra ca produsele care fac obiectul activitatii lor au un nivel acceptabil de siguranta si eficacitate. Pacientii pot avea de acum incredere in medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE.
   

  Citeste mai mult pe euractiv.ro
   

  Sursa: green-report.ro