ajax loader container

Energie eoliana – harta de vant a Romaniei, potential de 14.000 MW

WIND MEASUREMENTS

 • 03 2011 24

  +[Clic pe imagine pentru marire] - Resursele de vant ale Romaniei la 50m inaltime pentru diferite conditii topografice

  Conform unui studiu PHARE, potentialul eolian al Romaniei este de circa 14.000 MW putere instalata, respectiv 23.000 GWh, productie de energie electrica pe an. Acesta este potentialul total. Considerind doar potentialul tehnic si economic amenajabil, de circa 2.500 MW, productia de energie electrica corespunzatoare ar fi de aproximativ 6.000 GWh pe an, ceea ce ar insemna 11% din productia totala de energie electrica a tarii noastre.

  Investitiile necesare in domeniul energiei energiei eoliene sint de circa 1 milion euro/ MW instalat. O capacitate instalata de 100 MW presupune o investitie de circa 100 milioane euro. Desi pare o cifra mare, este de retinut faptul ca investitia s-ar amortiza in aproximativ 7 ani, termen extrem de rezonabil pentru o investitie energetica, concluzioneaza un studiu Phare.

  Energia eoliană este folosită extensiv in ziua de astăzi, şi turbine noi de vant se construiesc in toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere in ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescand iarna, cand vanturile sunt mai puternice.

  Se crede că potenţialul tehnic mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decat este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafaţă Pămantul (excluzand oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunand că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vant pe kilometru pătrat. Aceste cifre nu iau in considerare imbunătăţirea randamentului turbinelor şi a soluţiilor tehnice utilizate.
  Sursa: businesslive.ro