ajax loader container

Dana Duica, RWEA – Legislatia influenteaza bancabilitatea si rentabilitatea proiectelor eoliene

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 07
  Prezenta in cadrul evenimentului Focus pe Energie, Dana Duica, reprezentantul RWEA, a facut o analiza asupra punctelor fierbinti care influenteaza dezvoltarea proiectelor eoliene in Romania.

  Cumulul de ajutorare, fonduri OIE sau AFM si schema de suport aplicata de Romania sunt un prim subiect de analiza pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene care sunt direct interesati de bancabilitatea proiectelor regenerabile..

  Predictibilitatea financiara este dificila in acest moment si datorita chestiunilor legate de monitorizarea producatorilor in vederea depistarii eventualei supracompensari si luarea de masuri. Acest lucru implica modificarea schemei de suport pentru nou intrati cu efect direct asupra bancabilitatii proiectelor.

  In acest moment este aproape imposibil de facut un business plan predictibil pentru o companie care produce energie eoliana in Romania iar diferentele de rentabilitate pot varia si cu pana la 20%.

  RWEA (Asociatia Romana pentru Energie Eoliana) urmareste si sprijina in permanenta demersurile autoritatilor in discutii pe materialele trimise, traducere sau deplasari la Bruxelles. Incepand cu martie 2010 asociatia a fost implicata din plin in activitatea de amendare a legii 220. Acest lucru a presupus atat lobby pe langa parlamentarii din Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, dar si activitate de ordin legislatav propriu-zisa, intrucat s-au propus parlamentarilor articolele de lege care sa imbunatateasca legea.
  Sursa: businesslive.ro