ajax loader container

Centrele Meteorologice Regionale, responsabile cu prognoza traseelor si dispersiei norului radioactiv de la centrala Fukushima

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 13
  Organizatia Meteorologica Mondiala a activat, la solicitarea Agenţiei Internationale de Energie Atomica, Centrele Meteorologice Regionale Specializate, informeaza Mediafax. Acestea vor face prognoze ale traseelor si dispersiei norului radioactiv emis de Centrala Nucleară Fukushima.

  "Analizand prognozele zilnice efectuate de Centrele Meteorologice Regionale Specializate, precum si masuratorile efectuate in tarile Europei de Vest, Administratia Nationala de Meteorologie considera ca masele de aer care vin din Japonia si traverseaza Europa (Romania), nu contin concentratii semnificative de poluanti radioactivi si in consecinta nu reprezinta un pericol pentru mediu si populatie", informeaza site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie.

  Potrivit acesteia, masuratorile efectuate pana in prezent, arata ca valorile concentratiei de ozon total sunt obisnuite pentru aceasta perioada a anului, pentru latitudinile medii ale Europei.

  Totodata, prognozele realizate de institutiile europene specializate releva ca in perioada urmatoare concentratiile de ozon din Romania vor ramane apropiate de valorile normale pentru aceasta perioada a anului.

  Agentia japoneza pentru Siguranta Nucleara a ridicat, marti, la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), plasandu-l la acelasi nivel de gravitate cu cel de la Cernobil, relatează AFP.

  Agenţia a precizat insa ca nivelul emisiilor radioactive inregistrat de la inceputul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10% din cel masurat in 1986, dupa catastrofa nucleara de la centrala situata in Ucraina.

  La randul sau, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, citata de AFP, a precizat ca situatia de la centrala nucleara Fukushima este "complet diferita" de cea de la Cernobil, din urma cu 25 de ani, desi se afla la acelasi nivel pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES).

  La solicitarea Agenţiei Internationale de Energie Atomica, incepand de marti, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a activat Centrele Meteorologice Regionale Specializate.

  Sursa foto: blog.alexanderhiggins.com

  Bogdant Tupilat

  Sursa: green-report.ro