ajax loader container

CE Rovinari, „ajutat“ de vantul puternic, polueaza din nou. Primaria cere masuri de reducere a gradului de pericol

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 11
  Vantul puternic a ridicat, duminica, cenusa din depozitul Complexului Energetic Rovinari, iar norul de praf a afectat traficul pe DN 66, in dreptul unitatii energetice, si a trimis la spital mai multi locuitori cu afectiuni respiratorii.

  Potrivit autoritatilor din orasul Rovinari, nu este prima data cand se intampla asemenea incidente, la fiecare vant foarte puternic ridicandu-se nori de praf.

  „De trei zile, vantul puternic ridica cenusa in aer. Oamenii nu-si mai pot deschide geamurile, nu mai pot face curatenia de Paste, pentru ca totul se murdareste. In plus, persoanele sensibile, cu afectiuni respiratorii, au ajuns la spital din cauza raspandirii cenusii“, a declarat pentru Green-Report vice-primarul orasului Rovinari, Laurentiu Chivu.

  Desi accidente cu implicatii asupra mediului au avut loc in repetate randuri la CE Rovinari, iar complexul a luat masuri prin instalarea unui sistem de udare a cenusii, este clar ca acesta nu face fata, a precizat oficialul orasului din judetul Gorj.

  „Noi ne-am cam saturat. Am trimis o adresa la Ministerul Economiei, de care apartine CE Rovinari, si la Garda de Mediu, in care cerem luarea unor masuri clare de reducere a poluarii. Atentie, nu inchiderea complexelor sau depozitelor, ci masuri de reducere a poluarii“, a declarat Chivu, care a precizat ca orasul Rovinari este probabil cel mai poluat din tara.

  „Rovinari are doua cariere de carbune, doua depozite de carbune la mai putin de 200 metri de o scoala, o termocentrala si depozite de cenusa“, a argumentat vice-primarul.

  Termocentralele reprezinta una dintre principalele surse ale poluantilor (n.r. - pulberi in suspensie, dioxid de azot, dioxid de sulf) in plus fata de emisiile rezultate din traficul rutier.

  "Incidentul poluarii cu cenusa la Rovinari din ultimele zile demonstreaza din nou gravitatea situatiei calitatii aerului in Romania si incapacitatea autoritatilor de a lua masuri pentru corectarea situatiei“, a declarat Irina Bota, coordonator cercetare la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

  Potrivit reprezentantei Ecopolis, substante ca pulberile in suspensie, dioxidul de azot si dioxidul de sulf cresc riscul de imbolnavire si agraveaza bolile cardio-respiratorii, in special formele cronice, iar pe termen lung cresc riscul de mortalitate atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor cu varste foarte mici.

  Complexul se afla in proces de conformare, dar rezultatele nu se vad

  CE Rovinari va fi amendat cu siguranta, in urma poluarii cu cenusa de duminica, a declarat prim-comisar Liviu Ovidiu Ilie, din cadrul Garzii de Mediu Gorj.

  „Noi am fost solicitati ieri (duminica - n.r.) in jurul orei 14, iar pe la ora 15 am ajuns la fata locului. Acum (luni - n.r.) suntem in plina ancheta la fata locului. Nu am definitivat controlul pentru ca nu am avut cu cine vorbi din conducerea CE Rovinari. În urma investigatiilor preliminare, reiese ca sistemul de umectare de la depozitul de zgura si cenusa nu a functionat in parametrii corespunzatori“, a declarat, pentru Green Report, oficialul Garzii de Mediu Gorj.

  Prim-comisarul a mai spus ca exista o oarecare lipsa de interes la CE Rovinari, dar complexul se afla intr-un program de conformare in ceea ce priveste protectia mediului. Ilie a precizat ca, pana in prezent, nu au existat amenzi contestate de la CE Rovinari.

  Conform Ecopolis, existenta o problema foarte grava de poluare atmosferica la Rovinari, avand ca sursa principala Complexul Energetic Rovinari. In anul 2009, statia de monitorizare a calitatii aerului din Rovinari (statia GJ 2) a inregistrat cea mai mare medie anuala a concentratiilor de PM10 la nivelul intregii tari (54 µg/m³) si unele dintre cele mai grave depasiri ale concentratiilor de dioxid de sulf (de trei ori mai mari decat limita orara pentru protectia sanatatii).

  Pe langa poluarea vizibila cu cenusa, termocentralele „elibereaza“ si alte substante daunatoare sanatatii (monoxid de carbon, oxizi de sulf si de azot, pulberi in suspensie). De aceea se asteapta de la autoritatile responsabile luarea unor masuri pentru a contracara tipurile de poluare mai sus amintite.

  „Dincolo de controalele si amenzile aplicate de Garda de Mediu poluatorilor industriali post-factum, autoritatile trebuie sa ia in primul rand masuri pentru a preveni si contracara poluarea atmosferica produsa de termocentrale cum este Complexul Energetic Rovinari. Prima dintre aceste masuri ar trebui sa fie un proces complex de retehnologizare a termocentralelor de pe teritoriul intregii tari, in paralel cu sustinerea investitiilor in productia de energie electrica din surse regenerabile“, considera Irina Bota, de la Ecopolis.

  Tiberu Trotea, director general CE Rovinari, nu a putut fi contactat pentru exprimarea unui punct de vedere. Potrivit Dianei Milea, ofiter de presa CE Rovinari, o pozitie oficiala va fi prezentata maine.

  Sursa foto: meteoplus.ro

  Bogdan Tupilat

  Sursa: green-report.ro