ajax loader container

CE a autorizat acordarea unor ajutoare de pana la 15 000 EUR fermierilor din Romania

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 21
  Comisia Europeana (CE) a autorizat, miercuri, o schema de ajutoare de stat avand un buget de 1,3 miliarde RON (aproximativ 304 milioane EUR), al carei obiectiv este sprijinirea fermierilor din Romania care intampina dificultati din cauza crizei economice, se arata intr-o comunicare oficiala a CE.

  Ajutoarele din cadrul acestei scheme pot fi acordate pana la 31 decembrie 2011 si vor lua forma unor subventii directe. Aceasta schema face parte din Cadrul temporar pentru masuri de ajutoare de stat, destinate sa sprijine accesul la finantare in contextul crizei financiare si economice actuale.

  Cadrul a fost adoptat de Comisie in decembrie 2010 pentru a permite statelor membre sa acorde ajutoare in suma limitata producatorilor agricoli primari.

  Schema este accesibila tuturor fermierilor din toate sub-sectoarele productiei agricole primare, cu conditia ca acestia sa nu fi fost deja in dificultate la 1 iulie 2008 (cu alte cuvinte inainte de inceperea crizei), si este limitata in timp pana la 31 decembrie 2011. Se ofera ajutoare sub forma de subventii directe, in suma de pana la 15 000 EUR pe fermier, calculate pe baza unor parametri tehnici (suma pe hectar si unitate animal viu).

  Schema lansata de Romania respecta toate conditiile prevazute de Cadrul temporar de criza. In particular, autoritatile romane au demonstrat ca schema este necesara, proportionala si oportuna pentru a corecta o perturbare grava a economiei. Comisia a considerat, asadar, ca schema poate fi aprobata in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

  Textul integral al deciziei Comisiei urmeaza sa fie publicat in Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Directiei Generale Concurenta.

  Comisia a autorizat deja in februarie, ca parte a Cadrului temporar de criza, o schema de credite subventionate pentru fermieri, cu un buget de 120 milioane RON (aproximativ 30 milioane EUR).

  Sursa foto: bloombiz.ro

  Bogdan Tupilat

  Sursa: green-report.ro