ajax loader container

Aproximativ 4.100 tone de gunoaie pe strazile din Napoli

WIND MEASUREMENTS

 • 05 2011 09
  Aproximativ 4.100 de tone de gunoi zac pe strazile din Napoli, iar Guvernul italian a trimis militari pentru a face fata acestei crize care se mentine de mai multi ani, in pofida unui plan de urgenta lansat in 2009, relateaza AFP, citata de Mediafax.

  In noaptea de duminica spre luni, pompierii din acest oras au intervenit pentru a stinge 28 de incendii la gunoaie.

  Situatia este cu atat mai grava cu cat temperaturile cresc in acest anotimp, facand mirosul de pe anumite strazi insuportabil, existand si riscuri pentru sanatate. Pentru atenuarea riscurilor, echipele au aruncat dezinfectant pe gunoaie.

  In pofida promisiunilor repetate ale autoritatilor locale si Guvernului, orasul Napoli este, din nou, invadat de gunoi, de mai multe zile, dupa o usoara perioada de liniste, la sfarsitul lui 2010 - inceputul lui 2011.

  La sfarsitul lunii noiembrie, Berlusconi a promis ca problema deseurilor va fi solutionata rapid, iar la 26 noiembrie Comisia Europeana (CE) a avertizat Roma sa creeze, sub amenintarea cu sanctiuni financiare, un nou plan de tratare a deseurilor, in regiunea orasului Napoli.

  Guvernul a adoptat un decret menit sa accelereze procedurile administrative pentru construirea de centre de tratare si incinerare a deseurilor.

  Napoli nu reuseste sa scape de deseuri din cauza lipsei de incineratoare, aglomerarii provocata de aruncarea gunoaielor din regiune si opozitiei populatiilor locale fata de utilizarea sau extinderea gropilor de gunoi in aer liber, ajunse la saturare.

  Societatea insarcinata cu colectarea si gestionarea deseurilor la Napoli, Asia, a subliniat ca problema nu este colectarea gunoaielor, ci absenta locurilor adecvate pentru descarcare si tratare.

  Situatia de la Napoli s-a aflat, deja, in atentia presei internationale in 2007-2008, care a prezentat fotografii cu centrul istoric al orasului invadat de gunoi si a criticat incapacitatea Guvernului de centru-stanga de a face fata, lucru care a favorizat victoria lui Silvio Berlusconi in alegerile legislative din primavara lui 2008 si revenirea acestuia la putere.

  In perioada respectiva, autoritatile au promis construirea de incineratoare, care nu au fost realizate. Potrivit expertilor, sunt necesari cel putin trei ani pentru construirea instalatiilor necesare degajarii orasului Napoli. 

  Foto: stevecotler.com

  Raluca Petrescu

  Sursa: green-report.ro