ajax loader container

23 milioane EUR pentru Martifer – proiect de energie eoliana de 42 MW

WIND MEASUREMENTS

 • 04 2011 27

  Banca Comercială Română (BCR) a anunţat încheierea unui acord de finanţare în valoare de 23 milioane EUR cu grupul industrial multinaţional al Martifer pentru dezvoltarea unui proiect de energie eoliană de 42 MW în sud-estul României.

  Tranzacţia reprezintă un moment de referinţă pentru BCR, poziţionând banca în prima linie în domeniul finanţării energiei regenerabile în România. BCR a beneficiat de asistenţă din partea DLA Piper, în calitate de consilier juridic pentru executarea finanţării. Bulboacă şi Asociaţii SCA a fost consilierul Martifer pentru această tranzacţie.

  Este o tranzacţie de referinţă pentru BCR. Proiectele de energie regenerabilă contribuie direct la protecţia mediului, susţin securitatea energetică şi promovează dezvoltarea infrastructurii energetice. Energia regenerabilă are un potenţial imens pe care ne-am dori să îl finanţăm. România ar putea deveni lider regional în sectorul energiei, în special în energia regenerabilă, a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepreşedinte Corporate al BCR.

  Ioana Gheorghiade, Director Finanţare Proiecte în cadrul BCR, a subliniat: În momentul de faţă, dezvoltarea şi obţinerea finanţării, în special pentru investiţii în energie regenerabilă, presupun un proces complex care descurajează uneori investitorii. Un cadru legal şi de reglementare stabil ar permite realizarea mai multor investiţii similare, precum şi creşterea finanţării disponibile pentru proiecte în vederea susţinerii sectorului energiei regenerabile.

  Conform unui raport de cercetare realizat de Erste Group, potenţialul de energie eoliană al României este cel mai ridicat din sud-estul Europei, fiind estimat la 14.000 MW capacitate instalată, echivalentul unei producţii totale de 23 TWh. Studiile specializate poziţionează Moldova şi Dobrogea printre regiunile cele mai potrivite pentru dezvoltări de parcuri eoliene, iar partea de sud-est a Dobrogei, în special, ocupă locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte potenţialul de energie eoliană.

  Conform Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană, în 2010 România se afla cu cei 437 MW printre primele 10 ţări din punct de vedere al capacităţii de energie eoliană instalate anual.

  Despre Martifer

  Martifer este un grup industrial multinaţional, are peste 3.000 de angajaţi, iar activitatea sa de bază se desfăşoară în domeniile construcţiilor metalice şi al energiei solare. În calitate de jucător important şi inovator în construcţii metalice, Martifer produce şi echipamente pentru sectorul energiei eoliene, piese pentru sectorul de petrol şi gaze şi structuri pentru instalaţii în larg.

  Martifer SGPS – SA este holding-ul Grupului şi este cotată la Euronext Lisabona din luna iunie, 2007. În 2010, veniturile obţinute din activităţile sale de bază au ajuns la 602,1 milioane euro.
  Sursa: businesslive.ro